Buhurdanlık mevsimi gelmişken bu konuyu bir masaya yatıralım istedik. Nedir bu buhurdanlık, nasıl kullanılır? Yazının sonuna geldiğimizde buhurdanlığa ne kadar ihtiyacın olduğunu fark edeceksin. Eğer yaşam alanını farklılaştırmak, evinin havasını değiştirmek istiyorsan aradığın ürün buhurdanlık! En sonunda buhurdanlık çeşitlerimize de göz atmayı unutma.
Buhurdanlık Ne İşe Yarar?
Buhurdanlığı tanımlamak gerekirse en genel haliyle uçucu yağların ısıtılarak koku yayması için kullanılan bir aromaterapi aracıdır. Üst haznesine koy yağın buharlaşması ile birlikte buhurdanlık bulunduğu ortamın havası tamamen değişecektir. Kimileri güzel koku vermesi sebebiyle kimileri de meditasyon sırasında rahatlama amacıyla kullanır.
Buhurdanlık İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Buhurdanlık yakmak için gerekli olan malzemeler:
• Tealight mum.
• Çakmak ya da kibrit.
• Aromaterapi yağı ya da koku barı
• Su
• Seramik buhurdanlık
Buhurdanlığın alt haznesine tealight mumu yerleştir. Eğer aromaterapi yağı kullanacaksanız yağı koymadan önce üst haznesine biraz su eklemek gerekir. Çakmak yardımıyla yaktığın mum bir süre sonra üst haznedeki suyu ısıtacak ve güzel kokular yayılmasını sağlayacak. Biz Müstakil Dükkan’da %100 soya waxinden üretilen koku barlarını tercih ediyoruz. Bu koku barlarını küp şeklinde kırdıktan sonra buhurdanlığın üst haznesine yerleştiriyoruz. Herhangi bir su eklememiz gerekmiyor. Alt taraftaki mumun ısısıyla eriyen küp etrafa müthiş kokular yaymaya başlayacaktır. Mumu söndürdükten kısa bir süre sonra wax kendiğinden tekrar donacak. Tekrar ısıtıldığında koku yaymaya devam eder. Bu şekilde aynı küpü yaklaşık 7-8 kere kullanabilirsin.
Buhurdanlık İle Hangi Yağlar Kullanılır?
Piyasada birbirinden farklı buhurdanlık kokuları mevcut. Bu kokulardan seçerken mutlaka türüne bakılması gerekilir. Eğer aromaterapi yağlarını tercih edeceksen burada dikkat etmen gereken nokta yağın uçucu olmasıdır. Sabit yağlar buhurdanlıkta kullanılmaz.
Buhurdanlık Yağı Nasıl Seçilir?
Buhurdanlık yağı seçimi tamamen kişisel bir seçimdir. Dediğimiz dikkat edilmesi gereken nokta yağın uçucu bir yağ olmasıdır. Örneğin; bergamot, limon, lavanta, ıtır, okaliptüs gibi yağlar uçucu yağlardır. Bunları tek başına kullanabileceğin gibi karıştırarak kendi harmanlarını da kullanabilirsin. Her birinin farklı işlevleri de bulunur. Bazıları stresi azaltmakta, bazıları ortamı temizlemekte kullanılabilir.
Buhurdanlık Nasıl Temizlenir?
Buhurdanlığın temizliği oldukça kolaydır. Eğer aromaterapi yağı kullanıyorsan ılık bir su yardımıyla buhurdanlığın üst haznesini temizleyebilirsin. Eğer buhurdanlığının içerisi altına konulan mumdan dolayı is olduysa onları da ıslak bir sünger yardımıyla temizleyebilirsin. Eğer soya koku barlarından kullanıyorsan da hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde önce peçete yardımıyla üst hazneyi temizleyebilir sonra da ılık su yardımıyla kalıntılarını çıkarabilirsin.
Buhurdanlık Nereden Alınır?
Piyasada birbirinden farklı şekillerde ve fiyatlarda buhurdanlıklar var. Peki biz hangisini seçeceğiz? Burada dikkat edilmesi gereken 2 önemli nokta var. Bunlardan birincisi buhurdanlığın materyali. Uzun süre ısıya maruz kalacağı için buhurdanlığın materyalinin ısıya dayanıklı olması gerekiyor. Piyasadaki buhurdanlıkların çoğu seramikten yapılır. Biz burada sofra ürünlerimizde olduğu gibi buhurdanlıklar için de seramikten çok daha dayanıklı olan stoneware malzemesini tavsiye ediyoruz. Termal şoklara, uzun süre ısıya maruz kalmaya çok daha müsait olan stoneware bir buhurdanlık daha uzun ömürlü olacaktır. İkinci önemli nokta da buhurdanlığın üst haznesi ve tabanı arasındaki mesafe. Eğer bu mesafe çok kısa olursa içine yerleştirilen mum kısa sürece sönecektir. Ayrıca üst haznenin yanmasına, hızlıca is olmasına sebep olacaktır. Bu mesafe çok uzun olursa da mum üst hazneyi ısıtmakta zorlanacak ve koku vermede başarısız olacaktır. Buhurdanlık seçiminde maximum 11 cm uzunluk tercih edebilirsin. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda tabii ki de sana Müstakil buhurdanlıklarını öneriyoruz. Tasarımını yaparken her bir detayını özenle hesapladığımı bu buhurdanlıklarımız 4 farklı renkte seni bekliyor. Evine en yakışan rengi seç!