İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu Nedir?

Müstakil Posta’nın bu haftaki konusu İskandinav tarzı ev dekorasyonu. Akıllara ilk İkea geliyor değil mi? Aslında İskandinav dekorasyonu arkasında felsefesi olan ve tamamen keyif üzerine kurulu bir tarz. Özellikle kış aylarını karanlıkta ve evlerde geçiren İskandinavların evleri ile kurdukları bağ ve konfor üzerine kurulu. Bu yazıda İskandinav dekorasyon tarzını yakından inceleyeceğiz ve kendimize göre nasıl uyarlayacağımıza hep birlikte bakacağız. Müstakil Dükkan’ın kendini özel ve konforlu hissetme prensiplerine de oldukça yakın olan bu felsefe evine yeni bir gözle bakmanı sağlayacak!

(fotoğraf: @scandinavian.interior)


İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıl Olur?

Evet işlerin İkea ile de ilgisi var tabii ki. Özellikle tüm dünyaya belli bir dekorasyon tarzını yayan bir marka olduğunu düşünürsek. İskandinav tarzı dediğimiz zaman minimal, karmaşadan uzak, yer yer renk kullanımıyla mekana canlılık katan öğeleri düşünebiliriz. Güzellik ve estetikten ödün vermeden kullanışlı olmayı önemser bu tarz. 20. Yüzyılın ilk zamanlarında çıkmış olsa da tüm dünyada tanınmaya başlaması 1950lere tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Loş ışıklar, ferah bir ortam ve dağınıklıktan uzak.

İskandinav Tarzı Dekorasyonun Özellikleri Nelerdir?

İskandinavların hayat tarzlarının izlerini görebileceğimiz bu dekorasyon tarzını biraz daha derinlemesine inceleyelim. Tam olarak hangi özellikleri vardır ve bunları kendi ortamımıza nasıl adapte edebiliriz.

Sade ve Düzenli

İskandinav tarzı dediğimizde akla gelen ilk şeylerden biri düzen. Her şey için bir saklama alanı olması, ortalıkta dağınıklık olmaması çok önemli. Dinginlik kilit noktalardan bir tanesi. İşyerinde geçen stresli bir günün ardından, büyük mobilyaların, gereksiz eşyaların ve dağınıklığın olmadığı bir eve dönme fikrinden yola çıkılıyor. Evin içerisindeki dinginliğininsanın psikolojisini doğrudan etkilediği düşünülüyor. Haksız da sayılmazlar.

Aydınlık ve Soft Renkler

Çoğunlukla natürel renklerin tercih edildiği bu tarzda beyazlar, bejler, açık ahşap renkleri genel paleti oluştursa da lacivert, kırmızı, hardal sarısı gibi canlı renkler de farklılık katmak için dekorasyonda ya da aydınlatmada kullanılır. Ortamın mümkün olduğunca aydınlık olmasına özen gösterilir.


Ahşap Detaylar

İskandinavlarların doğaya ve açık havada vakit geçirmeye olan düşkünlükleri dekorasyon zevklerine de yansıyor. Örneğin ahşap döşemeler genellikle halı ile örtülmez. Minimal olarak kilim kullanılır. Ancak büyük ölçüde parke görünür. Evlerde sıklıkla açık ahşap tonları kullanılır. Ve elbette konu dış mekanı içeri taşımak olduğunda canlı bitkiler de bu tarzın vazgeçilmez parçalarıdır.

Rahat ve Denge İçinde (Hyyge & Lagom Felsefesi )

Hyyge kavramına elbet bir şekilde denk gelmişsindir. Peki nedir bu Hyyge? 2017 senesinde Oxford sözlüğüne de eklenen bu kelime aslında 1800lere dayanıyor. Günlük koşuşturmacalardan uzaklaşıp, sevdiğiniz insanlarla birlikte olmak ya da tek başına rahatlamak, küçük detaylarla hayatın keyfini çıkarmak anlamına geliyor. Yani yavaşlamak, sakinlemek ve andan keyif almak diyebiliriz. 1800lerdeki kullanımında da dışarıdaki dünyadan korunma anlamına geliyormuş bu kelime. Oldukça manidar. Hyyge dekorasyon dediğimiz zaman ise akla mumlar, battaniyeler, loş ışıklandırmalar geliyor. Buhurdanlıklar da evi daha sıcak hissettirmek için kullanılan parçalardan bri tanesi.


İskandinav Tarzı Dekorasyonda Mobilya Tercihi

İskandinav tarzı mobilya dediğimiz zaman aslında yukarıda bahsettiğimiz tüm öğeleri düşünebiliriz. Temiz ve fonksiyonel tasarımlar ön planda. Örneğin yemek masalarında ve sandalyelerinde çok fazla yer kaplamayan ayak tasarımları, açık renk ahşaplar akla gelebilir. Ortam hyyge tarzında sıcak hissettirecek dekorasyon malzemeleri ve aydınlatmalar ile tamamlanır. Zamansız, konforlu ve minimal parçalar bu tarzın vazgeçilmezleridir.

İskandinav Tarzı Aksesuarlar Nasıl Olur?

Mobilyalardaki sadelik ilkesi aksesuarlar için de geçerli. Sadece daha az alan kapladıkları için renk konusunda biraz da cesur olabiliriz. Koyu lacivertler, kiremitler, yeşiller ile natürel ortama uyum sağlayacak parçalar seçilebilir. Örneğin bir dekoratif tablo ile Konstrast yaratmak ortamı daha ilginç ve derinlikli gösterir.

İskandinav Tarzı Dekorasyonda Perde Seçimi

Ahşap materyallerde olduğu gibi tekstilde de doğal ürünler kullanılması bu tarzın bir parçası. Keten, pamuk gibi kumaşlardan perdeler tercih edilir. Minimalliği ile storlar da tercih edilir. Ahşap dokulu stor tercih edilerek ortamla uyum sağlanabilir. Gün ışığını mümkün olduğunca geçiren perdeler tercih edilir.


İskandinav Tarzı Dekorasyonda Halıların Önemi

Daha önce de söylediğimiz gibi bu tarzda tüm parkeyi kaplayan büyük halılara yer yok. Kullanılan halılar ise ortama sıcaklık katmak için farklı dokularda ve yine minimal renklerde tercih ediliyor. Minimallik ve basit tasarım kilim ve halılarda da kendini gösteriyor. Kilimlerde açık renk tercih edilmesinin sebebi ortamı daha aydınlık ve ferah göstermek. Özellikle kış aylarında birkaç saat güneş ışığı alan ülkeler olduğunu düşünürsek bu oldukça mantıklı bir bakış açısı.


İskandinav Tarzı Dekorasyonda Aydınlatma Seçimi

Aydınlatma konusunda ise bu tarzı şu şekilde özetleyebiliriz: mum ışığına yakın bir aydınlık. Göz alıcı beyaz ışıklar ya da neon ışıkların bu tarzda yeri yok. İskandinavlar genellikle tavandan sarkan ışıkları tercih etmiyorlar. Yere ya da masalara yerleştirebilecekleri ışıkları tercih ediyorlar. Güçlü ışığı ise sadece mutfak ve banyo gibi alanlarda kullanıyorlar. Yılın yarısının karanlıkta geçtiği bu ülkeler için aydınlatma oldukça önemli ve hyyge havasını en iyi aydınlatma ile veriyorlar.


İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonunda Mutfak

İskandinav tarzı bir mutfak için neler yapmalısın? Birkaç adımda mutfağını yeniden düzenlemen mümkün.
1. Duvarlarını beyaz ya da açık nötr bir tona çevirebilirsin.
2. Ortamın daha aydınlık gözükmesi için dolap kapaklarını da duvarlar ile uyumlu olacak şekilde açık renk tercih edebilirsin.
3. Parke de ortamın tüm havasını değiştiren öğelerin başında geliyor. Ahşap görünümlü bir parke tercih edebilirsin.
4. İskandinav tarzı bir sarkıt lamba ile aydınlatma işi çözülmüş oluyor.
5. Bardak ve mutfak aletlerini saklayacak yeni alanlar yaratabilirsin.
6. Kontrast renkli bir tablo ya da duvar saati kullanabilirsin.
7. Seramik ürünlerle doğal bir hava yaratabilirsin.
8. Son olarak rahat sandalyeleri ile ahşap bir mutfak masası seti ile mutfağını tamamlayabilirsin.