Sorbe Nedir?

Yaz aylarının vazgeçilmez sorbe, evdeki meyveleri değerlendirmek için hem ferah hem de pratik bir tatlı. Bu yazıda sorbeyi ilk defa duyanlar için dordurma ile arasındaki farkı, tarifi uygularkenki püf noktaları ve tabii ki Müstakil Dükkan’ın favori kaselerini inceleyeceğiz. Sorbeyi bir sürü meyve ile yapabilirsin ama bu yazı için herkesin evinde olduğunu düşündüğümüz limonlu sorbe tarifini seçtik. Notlar alınsın, sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olacak bu tatlı bağımlılık yapıyor!
Sorbe İle Dondurma Arasında ki Fark Nedir? Sorbe ve dondurmanın farkı ile başlayalım. Sorbe dondurmanın aksine süt içermez. Sadece şeker ve meyveden oluşur. Dondurmanın o kremamsı yapısı sorbede olmaz. Minik bir bilgi: yoğun meyve aroması çok ferahlatıcı olduğu için çok çeşitli yemek sunan restoranlar sorbeyi damat temizleyici olarak kullanır. Dondurmanın yapısının aksine daha sulu ve buzlu bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz.

Sorbe Veganlar İçin Uygun mudur?

Evet! Sorbe içerisinde süt ve yumurta bulundurmadığı için veganlar için uygundur. Laktoz alerjisi ya da hayvansal ürünlere alerjisi olanlar da sorbeyi rahatlıkla tüketebilir. Aslında bir de “sherbet” olarak geçen ve tam olarak dondurma-sorbe arası bir tatlı daha var. Onunla karıştırılmaması gerekiliyor. Sherbet sorbeye süt eklenmiş ve daha kremamsı bir hale getirilmiş versiyonu. Sadece şeker ve buz ile yapılan sorbeler kesinlikle vegan beslenmeye uygun ancak bazen tatlandırıcı olarak bal eklenebiliyor. İçerisinde bal olan sorbeler vegan değil.


Sorbede Gluten Var mıdır?

Gluten duyarlılığı veya çölyak hastalığı nedeniyle glutensiz beslenme uygulayan birçok kişi, şerbetin kendileri için güvenli bir seçim olup olmadığını merak ediyor. Sorbede meyve ve şeker ile yapıldığı için glüten yok. Ama eğer evde yapmak yerine hazır sorbe satın alacaksanız mutlaka içeriğine bakmanız gerekir. Çünkü bazı dondurma üreticileri, ürünü stabilize etmek için guar sakızı veya soya lesitini gibi glüten içeren katkı maddeleri kullanabilir.


Sorbe Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sorbe yapmanın bazı püf noktaları da mevcut. Öncelikle tarifin şöyle bir güzelliği var; eğer istediğiniz gibi olmazsa eritip, düzeltip tekrardan yapabilirsiniz. İyi meyvelerden sonra şerbetin en önemli ikinci maddesi tatlandırıcıdır. Şeker, şerbeti bir arada tutan yapıştırıcıdır ve doğru miktarda şeker eklemek size en iyi şerbet kıvamını verecektir. Kullandığımız meyvenin şeker oranını her zaman bilemeyebiliriz. Güvenli bir şekilde ilerlemek adına %20-%20 oranında şeker kullanmak genellikle kepçeyle alınabilir, kremsi bir şerbet üretecektir. Daha az eklerirse sorbe kepçeyle alınamayacak kadar buzlu olur; hatta hiç donmayabilir.


Sorbe Hangi Meyvelerden Yapılır?

Sorbe her tür meyve ile yapılabilir. En çok tercih edilen sorbeler arasında limonlu, şeftalili, kavunlu sorbeyi sayabiliriz. Hatta donmuş meyveler ile hiç beklemeden hızlı sorbe yapabilirsin. Dondurulmuş çilek, böğütlen, ahududu gibi meyveleri blendera al. İçerisine biraz limon rendele. Tercihe göre agave ya da bal ile tatlandırabilirsin. Daha kremamsı bir yapıda olmasını istersen dondurulmuş muz da ekleyebilirsin. Her şeyi blenderda çektirdikten sonra sorben yemek için hazır! **Sadece bu tarifi hemen tüketmen gerekiyor. Eğer buzluğa atarsan kristalleşiyor.

Evde Yapabileceğiniz Pratik Sorbe Tarifi

Sıra geldi limonlu sorbe tarifine. Yaz aylarında tüketilebilecek en ferah tarife hazır mısın? Üstelik oldukça az malzeme ile bu tarifi yapmak mümkün.


Limonlu Sorbe Malzemeleri

*1 adet limonun suyu
*1 adet limonun rendesi
*1.5 su bardağı su
*1 bardak şeker


Adım Adım Limonlu Sorbe Yapılışı

1. Limon rendesini ve şekeri kaşık yardımıyla şeker sarıya dönene kadar ezerek karıştır.
2. Karışıma su ve limon suyunu ekleyerek orta derece ocakta şerbet kıvamına gelene kadar pişir
3. Şerbet soğuduğunda buz kalıplarına dök ve 1 gece dolapta beklet
4. Donan buzları blenderda kıvama gelene kadar çek. İşte bu kadar! İstersen bu tarifi çilekli sorbe ya da muzlu sorbe olarak da deneyebilirsin. Farklı meyveler katarak kendine özgü tarifler yaratabilirsin.
Sorbe Sunumu İçin Tercih Edebileceğiniz Kase Önerileri Yazımızı sorbene eşlik edecek Müstakil Dükkan ürün önerileri ile sonlandırılıyoruz. Sorbe için sana 2 adet önerimiz olacak. Bunlardan bir tanesi aslında klasik olan seramik kasemiz. Özellikle tek başına ya da iki kişilik sorbe yaptığın zaman bu kaselerde tüketmek çok keyifli oluyor. Misafirlerine ikram edeceğin zaman ise önerimiz kesinlikle Bardak I modelimiz. 4 farklı renk seçeneğimizden tarzına en uygun olanları seçip servise başlayabilirsin!
Kaseleri Keşfet!