Tabak Süsleme Sanatının Püf Noktaları

Yemek kadar sunumu da sevenler toplanın. Bu yazıda tabak süsleme konuşacağız. Tabak süslemek artık sadece misafirler için değil kendi başımıza kaldığımız zamanları da özelleştirmek için yaptığımız bir trend haline geldi. Kullandığımız tabağın ve yaptığımız sunumun mutlulukla kesin bir ilgisi var! Peki nedir bu Food Display? Nasıl tabaklar kullanmalıyız ve nelerden ilham alabiliriz? Hepsi bu yazıda.

Food Display Nedir?

Food display terimi aslında sadece tabak sunumları için değil vitrin, stand, büfe ve hatta dijital platformlar için de kullanılan genel bir terim. Biraz reklam hissiyatı verse de artık sosyal medyanın etkisiyle günlük hayatımıza da girdi. Sunum hatta tam sosyal medya tabiriyle “sunum perisi” yine food display ile alakalı. Göstermeyi ve anı özelleştirmeyi seviyoruz. Doğrudan tüketiciye yönelik yapılan bu sunum artık bizim için günlük bir alışkanlığa döndü. Biz bu yazıda food displayi kendine özenme ve günlük anları özelleştirme üzerinden ele alacağız.

Tabak Süsleme Nasıl Yapılır?

Kendinize bir tema belirleyerek başlayabilirsiniz. Sonrasında da içinde bulunduğunuz mevsime göre sunumunuza eşlik edebilecek meyve ve sebzeleri çıkarabilirsiniz. Sunum sürecinde de amacınız servis tabağınızı ön plana çıkarmaksa daha minimal bir sunum yaratabilirsiniz. Eğer odağınız yemek ise o zaman tabağı tamamlayıcı bir unsur olarak görmeniz gerekir. Doğanın kendisinden ilham alabilir, renk kompozisyonları için sanat eserlerine de bakabilirsiniz.

En Eğlenceli Kahvaltı Tabağı Süslemeleri

Kahvaltı sunumları en eğlenceli ve yaratıcı olabileceğiniz sunumlardan birisi. Burada ilham için Pinterest’te kısa bir gezintiye çıkılabilir. Farklı ekmek süslemeleri, çocuklar için yüze ya da hayvanlara benzeyen eğlenceli sunumlar ile kahvaltılarınızı farklılaştırabilirsiniz. Seçeneğiniz kahvaltı tabağı da sunumuzu doğrudan etkileyecektir. Bir çok rengin olabildiği kahvaltı sofralarında sakin renkler tercih edebilirsiniz.

Tatlı Tabakları Nasıl Süslenir?

Tatlı tabaklarını süslerken yardımcı öğelerden faydalanabilirsiniz. Tatlının lezzetini arttıracak şekilde keyifli bir sunum yaratmak için tarçın, kakao gibi toz baharatları kullanabilirsiniz. Renkleriyle canlılık katan ahududu, çilek ve yaban mersini de sunumda farklılık yaratacaktır. File badem, antep fıstığı gibi yemişler de sunumu zengin gösterecektir.

Yemek Tabaklarınızı Süsleyerek Şıklık Katın

Yemek tabaklarınızı seçtikten sonra aslında yardımcı öğelerden de faydalanabilirsiniz. Tabağınızın yanında sergileyeceğiniz peçeteler, masa örtüsü ve ahşap sunumluklar. Sofrayı bir bütün olarak ele aldığınızda sunumunuz da daha tamamlanmış olacak. Kullanacağınız çatal-bıçaklar da önemli bir detay.

Tabak Süsleme Teknikleri Nelerdir?

• Yemekleri tabağa yerleştirirken dengeli bir kompozisyon oluşturun. Renk, dokular ve formlar arasında denge sağlayarak görsel çekicilik elde edebilirsiniz.

• Yemeklerin ve yan garnitürlerin renk uyumlarına dikkat edin. Kontrast oluşturacak renkler kullanarak tabakları canlı ve çekici hale getirebilirsiniz.

• Yemekleri katmanlı bir şekilde sunarak derinlik ve görsel çekicilik oluşturun. Örneğin, çeşitli malzemeleri üst üste yerleştirerek veya yan yana dizerek farklı katmanlar yaratabilirsiniz.

• Minimalist bir yaklaşım benimseyerek yemekleri ve tabağı daha sade bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Az sayıda öğe kullanarak, şıklığı ve sadeliği bir arada sunabilirsiniz.

• Tasarım tabaklar kullanmak sunumunuzu bir adım öteye taşımış olacaktır.

Soslarla Tabak Süsleme Önerileri

Yemeklerinizi tabaklara yerleştirdikten sonra, biraz ekstra sos ile tabakları rötuşlayabilirsiniz. Sosları tabağın etrafına dikkatlice damlatarak veya üzerine hafif bir desen oluşturarak görsel çekicilik ekleyebilirsiniz. Yeşil baharatlı soslar, sarı hardal sosları veya kırmızı biberli soslar kullanarak tabaklarınıza renk ve lezzet katabilirsiniz.

Sebzelerle Tabak Süsleme

Tabak süsleme sanatında, sosların yanı sıra garnitürlerle de uyum yakalamak önemlidir. Renk, dokular ve lezzetler arasında denge sağlayarak tabaklarınızı görsel olarak çekici hale getirebilirsiniz. Canlı renkleri ve farklı şekilleriyle sebzeler başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayacağınız sunum imkanları verir. Havuç, cherry domates gibi kendiliğinden renkleriyle öne çıkan sebzeleri kullanabilir, kabuklarından farklı şekiller yapabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse biz çekimlerimizde de en çok havucu kullanmayı seviyoruz. Turuncu renk hem koleksiyonlarımızla çok iyi bir denge yaratıyor hem de iştah açıcı gözüküyor. Fotoğraf çekimi için düşünüyorsanız özellikle parlaması için yağlayarak daha çok öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Süslemede Tabak Seçiminin Önemi

Tabak süsleme sürecinde en önemli noktalardan biri tabağın seçimi. Aslında kendinize bir temel seçiyorsunuz gibi düşünülebilir. Tabağın renginin üzerinde sergileyeceğiniz yiyeceklerle bir uyum içerisinde olması gerekiyor. Onları öne çıkaracak ama bir yandan da yiyeceklerden daha görünür olmayacak bir tabak. Örneğin beyaz ağırlıklı bir yemeği beyaz ya da krem bir tabakta servis etmektense onları öne çıkaracak kontrast bir tabak seçmeniz daha etkili olacaktır. Mesela bizim Gece koleksiyonumuz gibi koyu lacivert bir seramik tabak seçebilirsiniz. İçerisinde farklı renkler bulunduran bir yemek için de çok desenli, karmaşık renkli bir tabak kötü bir tercih olabilir, göz yorabilir.